august the Molteni&C Contract Project by Vincent Van Duysen
Wechat
01.08.2019

august the Molteni&C Contract Project by Vincent Van Duysen

august the Molteni&C Contract Project by Vincent Van Duysen

share:

During most of the previous century, soldiers were looked after in the military hospital, a neoclassical monument situated amid Antwerp’s 19th-century sprawl. This beautiful complex has now been restored and redeveloped into a serene urban haven.

Contained within the original complex was a convent, whose diverse typology of buildings served as home to the nuns who looked after the soldiers, a place in which they could withdraw from the demanding task of assisting the ill and wounded. The front building housed a reception area for visitors and guests, while a more elaborate, centrally located chapel facilitated worship. The main residential building and its gardens are slightly separated from the others – in fact, most passers-by hadn’t even noticed that this part of the hospital existed; yet, by way of its function, it forms an inseparable part of the magnificent monument.

Vincent Van Duysen Architects’ strategy in turning the hidden gem and its gardens into august was first and foremost to respect the historical DNA of the site and its surroundings and to align with the general principles governing the redevelopment of listed buildings. This was achieved through the careful restoration of its neoclassical splendour (in collaboration with Wouter Callebaut Architecten), and through the addition of contemporary architectural elements, suitably upgrading the premises to its new function as a modern hotel where all the furniture are signed by Molteni&C and lighting by Flos.

august hotel by vincent van duysen architect interior design bedrooms

The project consists of three gardens and five public buildings, all in the neoclassical spirit. One can still sense the sober, understated life of the convent nuns. The chapel and public entrance are much more elaborate than the rest, in keeping with their important purpose. Utilising new technology – well known in the shipyards of Antwerp’s harbour – the military performed tests on the contemporary steel structure that complements the master plan of brick buildings. All design decisions have been guided by a respect for the existing architecture, with the wilful intent not to let the necessary structural works create any visual impediments.

The interior scheme nourishes the existing features, highlighting the grey-green timber panelling, the white mouldings, and so forth, reintegrating original elements and reproducing others that have been damaged or diminished, while selectively introducing black components to distinguish the contemporary from the classic. This design approach has been consciously applied throughout the project, reviving the classical feel for a new public.

Nestled in the winter garden is the restaurant, whose glass roof emphasises its central function within the complex. Carefully restored decorative profiles and doors, along with hand-painted tiles and white marble, as seen in the chapel, are the undisputed protagonists in these internal spaces, where again, black elements represent the new, providing contrast and gently bringing contemporary life to the project. Respecting 19th-century traditions, the fixtures and fittings are tailor made, with lighting by Flos and furniture by Vincent Van Duysen for Molteni&C, each and all of which have been specially developed.

august, which now cares for another kind of guest, invites visitors to gather at the bar inside the former chapel and to partake in its various offerings, such as savouring a fine meal in the sunlit restaurant, experiencing the maze of gardens, and spending the night in one of its 44 guest rooms. While these activities are not dissimilar to those of convent life, the difference lies in the shift from private seclusion to public access, and in the possibility of overnight stays. The aim is for hotel guests to feel completely welcome and at ease in a pleasant, hospitable environment; to derive the same kind of joy the former residents felt in worshipping God.

august Custom Furniture Contract Project Molteni&C x Vincent Van Duysen Architects

Jules Bordetstraat 5,
2018 Antwerpen,
Belgio

To stay up to date on products, news and events of the Molteni Group

    Select your country